
W ramach Dożynek Rybnych – Święta Ustki odbyła się I edycja Festiwalu Dań Rybnych. Daniem tegorocznej edycji była ZUPA RYBNA, a w festiwalu udział wzięło 12 restauracji:
- Laguna Marine
- Bar MEDUZA
- Restauracja Nadmorska
- Restauracja Syrenka
- Restauracja Bursztynowa
- Dziki Dom 2.0
- Restauracja Chapeau Bas
- Bar ALGA
- Bar Pod Strzechą
- Smażalnia Ryb „Złota Rybka”
- Restauracja Spichlerz
- Tawerna Columbus
Od 11 do 17 sierpnia można było oddać głos na swoją ulubioną zupę, a dodatkowo pięć lokali ( Laguna Marine, Bar MEDUZA, Restauracja Nadmorska, Restauracja Syrenka oraz Restauracja Bursztynowa) wzięło udział w konkursie i zostało odwiedzone przez Jury, które popisy kulinarne oceniało w składzie:
- Damian Kordas (zwycięzca 12 edycji MasterChefa)
- Ludwika Dąbrowska (finalistka 12 edycji MasterChefa)
- Burmistrz Miasta Ustki Jacek Maniszewski
- Magdalena Matusiak (kierownik biura promocji miasta)
Wyniki głosowania publiczności:
– Srebrne wyróżnienie w głosowaniu publiczności pierwszej edycji festiwalu otrzymała – Restauracja Syrenka
– Złote wyróżnienie w głosowaniu publiczności pierwszej edycji festiwalu otrzymała – Laguna Marine
– Zwycięzcą w głosowaniu publiczności pierwszej edycji festiwalu została – Tawerna Columbus
Wyniki Jury:
– Wyróżnienie w głosowaniu Jury pierwszej edycji festiwalu otrzymała Restauracja Bursztynowa
– Zwycięzcą w głosowaniu jury pierwszej edycji festiwalu jednogłośnie został Bar Meduza
Dziękujemy wszystkim restauracjom, które wzięły udział w konkursie, wszystkim głosującym, szanownemu Jury i w imieniu Ustki, która na czas festiwalu stała się kulinarnym sercem Pomorza, zapraszamy za rok na kolejną edycję!