W ramach Dożynek Rybnych – Święta Ustki odbyła się I edycja Festiwalu Dań Rybnych. Daniem tegorocznej edycji była ZUPA RYBNA, a w festiwalu udział wzięło 12 restauracji:

  • Laguna Marine
  • Bar MEDUZA
  • Restauracja Nadmorska
  • Restauracja Syrenka
  • Restauracja Bursztynowa
  • Dziki Dom 2.0
  • Restauracja Chapeau Bas
  • Bar ALGA
  • Bar Pod Strzechą
  • Smażalnia Ryb „Złota Rybka”
  • Restauracja Spichlerz
  • Tawerna Columbus

Od 11 do 17 sierpnia można było oddać głos na swoją ulubioną zupę, a dodatkowo pięć lokali ( Laguna Marine, Bar MEDUZA, Restauracja Nadmorska, Restauracja Syrenka oraz Restauracja Bursztynowa) wzięło udział w konkursie i zostało odwiedzone przez Jury, które popisy kulinarne oceniało w składzie:

  • Damian Kordas (zwycięzca 12 edycji MasterChefa)
  • Ludwika Dąbrowska (finalistka 12 edycji MasterChefa)
  • Burmistrz Miasta Ustki Jacek Maniszewski
  • Magdalena Matusiak (kierownik biura promocji miasta)

Wyniki głosowania publiczności:

– Srebrne wyróżnienie w głosowaniu publiczności pierwszej edycji festiwalu otrzymała – Restauracja Syrenka

– Złote wyróżnienie w głosowaniu publiczności pierwszej edycji festiwalu otrzymała – Laguna Marine

– Zwycięzcą w głosowaniu publiczności pierwszej edycji festiwalu została – Tawerna Columbus

Wyniki Jury:

– Wyróżnienie w głosowaniu Jury pierwszej edycji festiwalu otrzymała Restauracja Bursztynowa

– Zwycięzcą w głosowaniu jury pierwszej edycji festiwalu jednogłośnie został Bar Meduza

Dziękujemy wszystkim restauracjom, które wzięły udział w konkursie, wszystkim głosującym, szanownemu Jury i w imieniu Ustki, która na czas festiwalu stała się kulinarnym sercem Pomorza, zapraszamy za rok na kolejną edycję!